VagPacino

Καλώς ήρθατε φίλοι μου!!! Εδώ θα βρείτε περιγραφές κλασικών ταινιών οι οποίες μέσα από την ποιότητα αλλά και την διαχρονικότητά τους άφησαν εποχή. Επίσης θα βρείτε βιογραφίες των σημαντικότερων συντελεστών του κινηματογράφου(Ηθοποιοί, Σκηνοθέτες, Σεναριογράφοι) οι οποίοι με το ταλέντο τους συνέβαλαν θετικά στην '7η Τέχνη' και κάποιοι όχι απλά συνέβαλαν, αλλά έφεραν τα πάνω κάτω αλάζωντάς την οριστικά προς το καλύτερο!!!(βλ. Marlon Brando)

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Το Λιμάνι της Αγωνιάς - On the Waterfront (1954)

Το Λιμάνι της Αγωνιάς -
On the Waterfront (1954) 
On the Waterfront
Ο Marlon Brando πρωταγωνιστεί σε μια ταινία που για πολλούς θεωρήθηκε η καλύτερη αμερικάνικη ταινία που γυρίστηκε ποτέ. 
Το λιμάνι της αγωνίας είναι ταινία του 1954 του Ηλία Καζάν βραβευμένη με Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Πρωταγωνιστές αυτής της κλασσικής ταινίας της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ είναι ο Μάρλον Μπράντο, η Εύα Μαρί Σεντ, ο Ροντ Στάιγκερ και ο Καρλ Μάλντεν. Το φιλμ αυτό προτάθηκε για 12 βραβεία Όσκαρ και απέσπασε οκτώ. Το 1997 το Λιμάνι της αγωνίας έλαβε την 8η θέση ως μιά απ'τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών απ'το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Η διασημότητα της έβαλε πάλι στο προσκήνιο τον Kazan μετά από τις δύο προηγούμενες αποτυχημένες ταινίες του. Ο ίδιος ταυτίστηκε με τον πρωταγωνιστή (νιώθοντας περήφανος και ντροπιασμένος την ίδια στιγμή, πληγωμένος από το γεγονός ότι οι ίδιοι του οι φίλοι τον απέρριπταν). Η ταινία συμπεριλαμβάνει σκηνές που πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια όπως...
αυτή του ταξί με τον Rod Steiger (στην οποία ο Marlon Brando πραγματικά αυτοσχεδιάζει), καθώς και με την Eva Marie Saint δίπλα από τις ράγες του τρένου, της οποίας σκηνής η τραγικότητα μεγεθύνεται από τον ήχο του τρένου.
Μια πραγματικά εκπληκτική ταινία που πρέπει να δείτε όλλοι σας.


Υπόθεση
Στο Νιού Τζέρσεϊ της δεκαετίας του 50 μια ομάδα γκάνγκστερ έχει πάρει με τη βια την αρχηγεία του συνδικάτου των εργατών του λιμανιού. Οι εγκληματίες αυτοί βγάζουν χρήματα εκμεταλλευόμενοι την εργασία των εργατών, στους οποίους σπέρνουν τον τρόμο. Όσοι επαναστατούν τιμωρούνται, ακόμα και με θάνατο. Αρχηγός της σπείρας είναι ο Τζόνι Φρέντλι (Τζέι Λι Κομπ) και δεξί του χέρι ο Τσάρλι Μαλόι (Ροντ Στάιγκερ). Όταν ο αδερφός του Τσάρλι, Τέρι (Μάρλον Μπράντο), ένας αποτυχημένος πυγμάχος, γίνεται αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας ενός εκ των εργαζομένων του λιμανιού, αρχίζει να δέχεται πιέσεις από την αστυνομία για να καταθέσει ενάντια του Τζόνι Φρέντλι. Ο Τέρι αρχικά αρνείται, αλλά οι τύψεις τον βαραίνουν και μεγαλώνουν όταν γνωρίζεται και ερωτεύεται την αδελφή του θύματος Ίντι Ντόιλ (Εύα Μαρί Σεντ). Η Ίντι που ξέρει ότι ο Τέρι γνωρίζει πολλά περισσότερα για τη δολοφονία του αδελφού της, τον φέρνει σε επαφή με τον παπά της ενορίας, πατέρα Μπάρι (Καρλ Μάλτεν), ο οποίος πείθει τον Τέρι να καταδώσει στις αρχές τη σπείρα του λιμανιού. Ο Τέρι παίρνει την απόφαση να μιλήσει και έρχεται σε κόντρα τόσο με τον αδελφό του, όσο και με τους εγκληματίες του λιμανιού, με συνέπειες που θα προβούν θανάσιμες.


Δραματική | 108'
Director/Σκηνοθέτης: Elia Kazan
Writers/Συγγραφέας: Budd Schulberg
Cast/Ηθοποιοί: Marlon Brando, Karl Malden, Lee J. Cobb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου